Summering av första slutspelsomgången!

Dax för analys, statistik-nörderi och sammanfattning efter första omgången som bjöd på riktigt fin hockey, och några överraskningar!

SJS vs ANA, 0-2 (S. Niedermayer, Getzlaf);
San Jose bombade på 35(jmf. med Anaheims 17) skott, men Jonas Hiller i Anaheims mål som fick förtroendet från coach Carlyle fortsatte att storspela. Inte nog med att San Jose inte kunde ta tillvara på sina lägen; de hade även 6 PP-lägen utan utdelning, Anaheim hade 4 chanser i PP och gjorde sitt första mål när San Jose hade Jonathan Cheechoo utvisad för tripping. Scott Niedermayer, Anaheims lagkapten tog till vara på en fin framspelning och gjorde inget misstag när bankade in pucken bakom Evgeni Nabokov. Det andra målet kom i slutet av 3:e perioden, Ryan Getzlaf kommer in direkt från utvisningsbåset och slarv ifrån San Joses Marc-Edouard Vlasic med pucken ger honom ett 1-mot-1 läge som han inte försakar utan sätter snyggt 0-2.
Lite överraskande, men räkna med att San Jose kommer att komma tillbaks "with a vengeance" som de säger "over there". Kul att se Hiller ta chansen och visa att han inte tänker vika ner sig för pressen.

DET vs CBJ, 4-1 (Hudler, Ericsson, Kronwall, Franzén - Umberger);
Columbus öppnar som väntat hårt och aggressivt, får många chanser i PP som Detroit klarar ut lysande. Chris Osgood knäpper sina kritiker på näsan och storspelar, speciellt första halvan av första perioden när det behövdes som mest. Columbus får 4(5 totalt) lägen i PP första perioden, de lyckas inte få någon utdelning. Detroit gör mål på 1/4 PP lägen när Nicklas Kronwall skickar in 3-1 pucken.
1-0 görs på lysande framspel av Valtteri Filppula till Jiri Hudler efter slarv från Columbus vid defensiva blå. Bytet efter sätterdock Columbus press och lyckas tvinga in 1-1, R.J. Umberger som var väldigt het förra året när han spelade för Philadelphia Flyers får en pass från Jakub Voracek som är bakom mål som han tvingar in bakom Osgood.
2-1 är en flipperpuck som faktiskt styrs in av Columbus egna Manny Malhotras hand då han försöker styra undan den, Jonathan Ericsson som gör sin slutspelsdebut krediteras för målet eftersom han sköt.
3-1 Kronwall i PP, också den pucken styrs in av Columbus-spelare(Jan Hejda), Franzén befinner sig även framför målvakten Steve Mason som inte har en chans.
4-1 Johan Franzén får en pass bakom Columbus mål som han tvingar in mellan stolproten och Steve Masons skridsko.
Ganska väntat resultat och Detroit visar att de är regerande mästare med ett lag som lever för slutspelet. Hela laget höjer sig en eller ett par nivåer och som synes i målprotokollet vilar inte laget på en eller ett par spelares axlar för att producera framåt. Det ska bli intressant att se Columbus respons och se om de kan resa sig ur detta och försöka vända eller om Detroit har fått vittring och gör processen kort.

VAN vs STL, 2-1 (D. Sedin, Salo - Boyes);
En match fullproppad med utvisningar, totalt 17st(VAN 9, STL 8), 50min totalt. Här kan det bli intensivt och grinigt! Härlig slutspelshockey in the making alltså!
1-0 Daniel Sedin styr elegant in en skott-pass från Pavol Demitra som ställer Chris Mason chanslös.
2-0 Dundras in i PP av Sami Salo bakom en skymd och återigen en chanslös Mason.
2-1 Brad Boyes får en retur rakt i famnen och kan enkelt stänka in reduceringen i PP med Loungo helt ur position.
Inga överraskningar här egentligen, men tror att vi eventuellt kan få se lite fler mål framöver, i alla fall från Vancouvers sida, Loungo brukar ju vara dyrköpt. St. Louis kommer garanterat kämpa till sista man, men det kommer inte att räcka.

CHI vs CAL 3-2 (Barker, Havlat, Havlat - Moss, Cammalleri);
Det här förvånade mig faktiskt lite. Inte för att Chicago är dåliga, men att Khabibulin vann duellen mot Kiprusoff, eller i alla fall första rundan av den. Och om Khabibulin fortsätter att spela på den här nivån kan Chicago bli en riktig "contender". Om VAN - STL hade mycket utvisningar så var detta motsatsen, 5 totalt! Skulle bli förvånad om match-serien fortsätter att vara så snäll!
0-1 David Moss slår in en retur bakom Khabibulin i anfallet efter att Jonathan Toews räddat pucken på mållinjen.
1-1 Cam Barker skjuter en puck som jag antar styrs in av Calgarys Eric Nystrom när han försöker täcka skottet. Annars förstår jag inte hur "Kipper" kunde släppa in den pucken.
1-2 Mike Cammalleri lyfter enkelt in pucken över en överspelad Nikolai Khabibulin efter ett fint framspel av Daymond Langkow.
2-2 Martin Havlat bryter in mot mål och skjuter en puck "Kipper" inte kan hålla och plockar upp sin egen return och stänker in den.
3-2 Martin Havlat(OT) 12 sekunder, det var allt som krävdes för Martin Havlat för att avgöra matchen. Calgary vinner tekningen men Dave Bollard lyckas snappa upp pucken i mittzon och skickar den till Havlat som lägger upp pucken i nättaket bakom en skymd Kiprusoff.
Havlat verkar tänd, och han kan bli spännande att följa. Han är ju oerhört talangfull och håller han hela slutspelet, ja, då blir Chicago direkt mycket farligare. Annars tror jag på en vändning från de småskadade Calgary. De kommer ta sig i kragen och reda ut på det här. Kan bli tufft in i sista närkampen dock.

Och över till Öst!:

Boston vs Motreal, 4-2 (Kessel, Krejci, Chara, Kessel - Higgins, Kovalev);
Så var vi tillbaks till den lite grisigare hockeyn igen! Heta känslor och gruff vid avblåsningarna. Boston(39) sköt 11 skott fler än Montreal(28) och slutresultat visar därefter, även om det såg ut att gå åt pipsvängen ett tag.
1-0 Phil Kessel plockar upp en lös puck i målgården som han enkelt petar in i öppen kasse.
2-0 David Krejci får en perfekt pass av Michael Ryder och har bara att lyfta in pucken över en utspelad Carey Price.
2-1 Christopher Higgins lyckas till sist få in pucken bakom en sprattlande Tim Thomas efter en intensiv attack mot Boston-målet.
2-2 Alexei Kovalev drar till med en stänkare rakt in i krysset som Thomas inte hinner stoppa.
3-2 "Big Z" dundrar in en puck i PP nästan ända bak ifrån blålinjen.
4-2 Phil Kessel får avsluta kvällen med en puck i tom bur, varpå bråk uppstår direkt efteråt.
Matchen visar varför Boston har seed no. 1 öst och Montreal no. 8. Inte för att Boston är totalt överlägsna Montreal, men utanför att de har ett djup och en jämnhet i sitt spel som Montreal har saknat i år. Blir oavsett en spännande serie att följa, och Montreal har ju trots allt vunnit 24 raka möten i slutspelet mot just Boston. Tro inte att sådant inte kan sätta sig i huvudet på spelarna.

WSH vs NYR, 3-4 (Fleischmann, Kozlov, Semin - Gomez, Antropov, Näslund, Dubinsky);
Med en storspelande Lundqvist i spetsen lyckades Rangers alltså vinna första matchen borta mot Washington, frågan är om det håller hela vägen? Lundqvist har potentialen, absolut, men det är inga duvungar han möter. Att Ovechkin hölls mållös var ren och skär tur, och han plockade ändå upp 2 assist.
1-0 Ovechkin skjuter från backpostition i PP, Tomas Fleischmann styr hem pucken bakom en chanslös Lundqvist.
1-1 Scott Gomez bryter in framför José Theodore efter att ha burit pucken från egen zon och får det att se enkelt ut att göra mål i NHL-slutspelet.
1-2 Nikolai Antropov skottfintar med ett slagskott för att sedan lägga in ett elegant handledsskott bakom en skymd Theodore.
1-3 Markus Näslund får en dropp-pass från Scott Gomez som han förvaltar genom att lägga över José Theodores vänstra axel.
2-3 Viktor Kozlov får göra sitt första play-off mål någonsin vackert framspelad utav Nicklas Bäckström behöver han bara peta in pucken bakom Lundqvist.
3-3 Alexei Semin slår ner en retur från Lundqvist in i mål efter ett skott från Oveckin.
3-4 Brandon Dubinsky avgör på ett 2-mot-1 läge där han beslutar att skjuta själv - och han valde ju helt rätt.
Fortsätter Lundqvist att spela på den här nivån, och om Rangers som, faktiskt såg bättre ut än vad jag förväntat mig, kan det sluta tidigt för Ovechkin & co även i år. Men räkna med att det kommer bli tufft oavsett.

NDJ vs CAR, 4-1 (Mottau, Parise, Elias, Langenbrunner - Whitney);
New Jersey Devils dominerande Carolina i första matchen och vann skottstatistiken med hela 39-19. Devils lade definitivt in 2:a växeln och Carolina hängde inte med.
1-0 Mike Mattau tar hand om pucken efter slarv i defensiv zon av Carolina och kan enkelt stänka in pucken bakom en skymd Cam Ward.
2-0 Zach Parise skjuter in pucken bakom Cam Ward från nära håll, en puck Cam Ward borde ha stoppat.
3-0 Patrik Elias som det här året blev Devils bäste poängplockare genom tiderna i år skjuter en "one-timer" från högt uppe i slottet. Kanske borde Cam Ward stoppat även den här?
3-1 Ray Whitney slänger sig på pucken direkt efter tekningen till höger om Brodeur, skjuter pucken, sticker bakom och runt målet och slår där in sin egen retur som ingen verkar ha fått någon koll på.
4-1 Jamie Langenbrunner stänker enkelt in 4-1 pucken bakom Cam Ward i ett 3-mot-2 läge för Devils.
Det skall även nämnas att Cam Ward gjorde många bra räddningar och spelade mestadels bra, men inte bra på den nivån som krävs för att vinna Stanely Cup. Det gjorde ju inte resten av Carolina heller.

PIT vs PHI, 4-1 (Crosby, Kennedy, Malkin, Eaton - Gagne);
Förvånande enkel vinst på pappret för Pittsburgh, men man vinner inga matcher ifrån utvisningsbåset, oavsett hur bra PK man har. En fysisk och tuff match som förutspått med mycket utvisningar, speciellt i 3:e perioden när Flyers-spelarna tappade tålamodet.
1-0 Sidney Crosby spelar vägg-spel med Evgeni Malkin för att trycka in 1-0 bakom Martin Biron i numerärt överläge.
2-0 Pittsburgh kommer i ett 3-mot-1 läge, och Tyler Kennedy håller pucken och avslutar själv mellan benen på Biron.
3-0 Evgeni Malkin plockar upp en felstudsande puck djupt nere i Flyers zon som han förvaltar väl genom att lura ner Biron och lägger enkelt upp den med en backhand i nättaket.
4-0 Mark Eaton får pucken av Kristopher Letang efter tekningsvinst av "Sid the Kid" och dänger in fyran från blålinjen bakom en skymd Biron.
4-1 Simon Gagne plockar upp en retur som tar i båda stolparna(alternativt stolpe-ribba) och gör ett föga tröstande reduceringsmål.
Är lite förvånad över att Pittsburgh vann såpass stort och tämligen enkelt i första mötet. Men de visar också varför de var i final förra året.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits