Harry Potter and the Deathly Hallows

Nu är den färdigläst, sagan är slut. Men det var det värt.

Förtydling.

Om nu någon läser det här, någon gör det säkert förr eller senare, så vill jag förtydliga meningen med sidan; att kommentera och ge min åsikt om filmerna, snarare än att kalla det för recension. En kommentar med lite fakta.

Love Potion No. 9 (1992)

Den här filmen är både skriven och regisserad utav manusförfattaren Dale Launer(Rivierans guldgossar, Hjärtlösa typer).
I rollerna ser vi bl.a. Sandra Bullock, Tate Donovan och Mary Mara.

Filmen handlar om Paul Matthews och Diane Farrow - två töntar som arbetar som biokemister, en dag går Paul och hans vänner till en sierska som ger honom en kärleksdryck som hon säger ska fungera på alla kvinnor. Han tror henne inte först men upptäcker av en slump dess enorma effekt på det motsatta könet...Här snackar vi B-film så det skriker om det. Konceptet, manus och regi är dåligt. Skådespelet ska vi inte ens tala om. Men den är ju så fjantig att den ändå inte går att såga helt. Jag vet inte vad mer man kan säga. Det är helt enkelt löjligt. Och fjantigt. Och tramsigt.

Betyg:

PP (3/10)

2007-07-07 18:54

©Mattias Hermansson

Måndag hela veckan (1993)

Filmen är regisserad utav Harold Ramis(Ett päron till farsa, Ghost Busters) som även har skrivit manus med hjälp utav Danny Rubin(S.F.W., Mord i det tysta).
I rollerna ser vi till exempel Bill Murray, Andie MacDowell och Chris Elliot.

Filmen handlar om TV-meteorologen Phil Connors som arbetar på en ilten och nersliten TV-station som han tycker att han har växt ur för väldigt längesedan. Han får sitt årliga uppdrag att åka till Punxsatawney och övervaka "Groundhog Day" - dagen då allt kretsar kring murmeldjuret och dess reaktion på vädret vilket avgör hur länge vintern kommer att sitta i. Vad han inte vet är att det skall bil den längsta dagen i hans liv...Jag brukar säga att med Bill Murray i högform kommer man långt. Och det gör också den här filmen. Mr. Murray är som klippt och skuren för rollen som arrogant och självgod meteorolog och det spelar ingen roll om det blir lite väl stereotypt på vissa ställen - för det här blir bra, bättre och väldigt bra. Filmen förmedlar verkligen hur Phil Connors känner sig ju längre det hela pågår, man ser förvåningen som blir till lycka för att bli lidande för att sluta i ett stort "Carpe Diem". Det ges inte speciellt mycket fokus till de andra skådespelarna i filmen men de sköter sina jobb på ett bra sätt. Den lyckas med den svåra konsten att kombinera en lugn och stillsam komedi med nästan inget alls och ändå vara bra.

Betyg:

PPPP (7/10)

2007-07-16 03:35

©Mattias Hermansson

Transformers (2007)

Den här är en film regisserad utav Michael Bay(Armageddon, Bad Boys, The Rock) med ett manus utav Alex Kurtzman och Roberto Orci(Mission: Impossible III, Legenden om Zorro) som arbetat mycket tillsammans. De får här även hjälp utav John Rogers(American Outlaws, The Core).
I rollerna ser vi bland annat Shia LaBeouf, Megan Fox, Jon Voight och John Torturro.

Filmen handlar om jakten på "Kuben" - eller "Allspark" som den också kallas, en kraftfull kub med stor kraft. Kuben kommer ifrån en planet långt långt borta där Autobots(A.K.A. Transformers) bor. Länge har det pågått en strid om Kuben som en dag slungas ut i rymden och landar på planten jorden - vilket för deras kamp hit...Det skriker nostalgi om det här - Transformers... Jag ska erkänna att jag inte var en superfantast när jag var liten - men det berodde mest på att jag sällan fick chansen att se på det - men jag tyckte verkligen om det och såg så fort jag fick chansen. Så hur står sig då det här emot nostalgin och förväntningarna då? Tja, jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte hade några direkt förväntningar, men filmen gjorde mig knappast besviken. Den bjöd på vad som utlovades - action och animeringsporr. Och trots att den försökte göra det med glimten i ögat så var det bra, men inte så värst mycket mer. Delar utav filmen kändes totalt omotiverat - som den fantastiskt klyschiga kärlekshistorian som blandades in mitt i all skön action. Kan ju även nämnas att alla Michael Bays filmer har fått exakt samma betyg utav mig. Lite lustigt - men väldigt stabilt.
En rekommendation är ju att se det här på bio - känns som om den kan tappa en pinne på att ses hemma.

Betyg:

PPP (6/10)

2007-07-16 02:34

©Mattias Hermansson

Alien återuppstår (1997)

Även det här är alltså en film utav Jean-Pierre Jeunet med ett manus skrivet utav Joss Whedon(Toy Story, Serenity, Atlantis).
I rollerna ser vi som vanligt Sigourney Weaver men förutom henne så är det idel nya ansikten såsom Winona Ryder, Dominique Pinon och Ron Perlman.

Filmen utspelar sig 200 år efter den tredje filmen i serien och ett stort företag har länge arbetat för att klona Ellen Ripley och även den alien Queen som finns inuti henne. De lyckas tillslut men aliensens intelligens underskattas och snart har de lyckats frigöra sig...Ok, så det vi har här är alltså den fjärde och sista(?) Alien-filmen. Filmerna handlar som bekant(hoppas jag..!) om Ellen Ripley och hennes kamp emot de hyperstarka intelligenta varelser hon stötte på i rymden under ett uppdrag på en avlägsen planet - Aliens. Den här filmen innehållar i princip alla de klassiska elementen som finnsi  de tidigare filmerna men det känns lite utmattat, lite slitet, och framförallt som att den inte tillför något nytt. Det känns som en upprepning återigen. En upprepning utan någon egentlig motivering förutom möjligtvis insamlingen av mer pengar till producenterna. Men för all del - det är ju inte dåligt, och Alien är alltid Alien, men som sagt, det känns att det är den fjärde filmen och att det gått nästan 20år sedan Ellen Ripley först entrade den vita duken.

Betyg:

PPP (6/10)

2007-07-14 20:20

©Mattias Hermansson

Schindler's List (1993)

Jag vet inte ens om jag vill skriva en recension på den här. Och jag kommer nog inte göra det heller.

Vad jag däremot vill skriva är en rekommendation, till Dig, som inte ännu har sett den. Gör det. Attans vad bra den är.  Se det som en hemläxa. Se. Nu. Om du har sett den förut, se den igen.

Delikatessen (1991)

Det här en film utav en av Frankrikes just nu mest framstående regissörer/manusförfattare Jean-Pierre Jeunet(Amelie från Montmartre, Alien återuppstår, De förlorade barnens stad) och vid hans sida står Marc Caro som så oftast, till manuset har de fått ytterligare lite hjälp utav Gilles Adrien som även han var med och skrev manus till  "De förlorade barnens stad".
I rollerna kan man se bl.a. Dominique Pinon, Marie-Laure Dougnac och Jean-Claude Dreyfus.

Världen har totalt förfallit, mat är nästintill omöjligt att få tag på, och den enda valuta som gäller är ärtor och linser. Vi befinner oss i ett slumkvarter någonstans i Frankrike, där det bor ett antal väldigt udda personer, och inte att förglömma - den råbarkade slaktaren som alltid tycks ha varor till sina kunder trots den stora matbristen...


Det här är en vrickad komedi/drama/sci-fi och mina förväntningar på den var ganska höga, inte jättehöga, men ganska. Jeunet lyckas som så ofta att skapa en väldigt speciell stämning i filmen och man känner sig nästan deltagande i vad som händer. Trots det tycker jag det känns tunt och som om det saknas något. Vad detta skulle vara - kan jag inte sätta fingret på, men jag känner mig inte helt tillfreds när filmen är slut. Lite lösryckt kanske, lite för flummigt. Jag vet inte. Men för all del, det är verkligen ingen dålig film..

Betyg:

PPP (6/10)

2007-07-11 04:16 

©Mattias Hermansson

Breakfast With Hunter (2003)

Det här är en dokumentärfilm om författaren och rebellen Hunter S. Thompson som bl.a. skrev 'Fear and Loathing in Las Vegas'. Filmen följer honom under den period då produktionen utav filmversionen precis hade påbörjats och dess turbulens. Med i filmen ser vi flera kända ansikten såsom Johnny Depp, Benicio Del Toro och John Cusack.Som dukomentär är det sådär, det är ganska haffsigt gjort och även om man får endel info är det mycket framgent och det skadar inte med lite bakgrundsinformation. Dock är det väldigt underhållande och Hunter S. Thompson är en man som hade gjort varenda dokusåpe-producent alldeles tillsig utav lycka. Han säger vad han tycker, han säger det när han tycker det, och han skiter i konsekvenserna. Det är ganska underhållande och man ser honom sällan utan sprit i ena handen och en cigarett antingen i mungipan eller i den andra handen.

Betyg:

PPPP (7/10)

2007-07-10 00:22

©Mattias Hermansson


Månadens skiva!

Okej, såsom titeln förtäljer så ska det ju handla lite om musik också, så här kommer ett bidrag:

Det är ju Juli och vilken skiva passar då bättre än:
image2 "
Hotter Than July" utav Stevie Wonder?

Nä just de, ingen!

You Got Served (2004)

Filmen är både skriven och regisserad utav Chris Stokes, detta är även hans första och ända film hittills.

I rollerna ser vi inga direkt kända namn(Omarion Grandberry, Marques Houston och Jennifer Freeman t.e.x.), och det namnet som är kändast är inte ens en skådespelare, utan rapparen Lil' Kim.

Filmen handlar om ett gäng killar som lever i en förort någonstans i USA vars stora passion är att dansa. Deras dröm är att en dag kunna livnära sig på dansen och ta sig ut ur fattigdomen.Storyn är töntig, typisk och överfull av klyschor, skådespelet är ganska uselt, men när de dansar, då blir faktiskt till och med jag intresserad - och jag gillar i regel verkligen inte dans. Filmen är med på IMDb's lista över de 100 sämsta filmerna och sett bara som film kan jag hålla med. Men det här är en upplevelse. Filmen är snarast att se som en 1h30min lång musikvideo med inslag utav torftiga repliker och stereotypa karaktärer. Men som sagt.. Killarna, och tjejerna, kan dansa.

Betyg:

PPP (4/10)

2007-07-09 06:31

©Mattias HermanssonMannen utanför lagen (1976)

En film utav Clint Eastwood, med Clint Eastwood, som cowboy. Manuset är baserat på en bok utav Forrest Carter(Gone to Texas) och bearbetat utav Philip Kaufman och Sonia Chernus
I filmen ser vi förutom Clintan bl.a. Chief Dan George och Sondra Locke.

Filmen handlar om Josey Wales, som orginaltiteln "The Outlaw Josey Wales" förklarar, en från början fredfull man som förklarar krig på nordstatarna efter att de har bränt ner hans hus och dödat hans familj. Filmen utspelar sig under slutet av det amerikanska inbördeskriget, och trots att de flesta har gett upp vägrar Josey Wales ge sig.Clintan + Western = sant. Så är det. Även om det här är en för Clintan väldigt medelmåttig film, så är det ändå bra. Clintan spelar sådär tuff och hård som bara han kan, och är sådär slug och finurlig som bara hans karaktärer är. Men det saknas helt klart något för att det skall bli en väldigt bra film. Men det är inte alldeles för mycket som saknas heller, och Chief Dan George, som är en väldigt rolig liten man tillför mycket. Han har en utstrålning som få har ögon som ser ut att tillhöra ett litet barn.
Filmen i sig går fram i ett ganska lungt tempo trots att det är ständig jakt och filmen innehåller lite utav det mesta utan att gå på djupet någon stans. Och det är väl kanske just där som den tappar endel. Att den är för flyktig. Jag vet inte, ha svårt att sätta fingret på det.
Hur som helst så blir betyget:

PPP (6/10)

2007-07-08 19:53

©Mattias Hermansson


Aberdeen (2000)

En film på manus utav hela tre stycken författare, Kristin Amundsen, Lars Bill Lundholm och Hans Petter Moland som även regisserade.
I rollerna ser vi lite bekantare namn såsom Stellan Skarsgård, Lena Heady och Ian Hart.

Handligen börjar med ett telefonsamtal, Helen, som ligger på sin dödsbädd ringer till sin revolterande dotter Kaisa, och ber henne att hämta sin far i Norge, där han de senaste 15åren ägnat sig åt att supa. Kaisa ser det snarare snarast som en arbetsuppgift och går med på det, och det får konsekvenser långt utöver vad hon någonsin kan drömma...Ett lågmält familjedrama som kanske oftast bara passerar förbi lyfts här upp ur högen utan strålande skådespel av Stellan, Lena och Ian. Stellan är en man som sällan gör mig besviken, och inte heller här, han gör rollen som försupen pappa utmärkt, och revolten i "Kaisas" uppförande är ypperligt. Känslorna flödar och det är inte bara en kamp emot alkohol och missbruk, utan mot varandra och mot sig själva. En välspelad, väl regisserad och välutförd film på alla sätt.

Betyg:

PPPP (8/10)

2007-07-07 05:17

©Mattias Hermansson

The Lost World (1997)

Uppföljaren till succéfilmen Jurassic Park, är även den baserad på en bok skriven utav Michael Crichton, och bearbetad till film utav David Koepp, en manusförfattare med minst sagt blandad kompott, allt ifrån Scince Fiction-draman till Superhjälte-action. Regissörar gör en man som knappast kräver någon närmare introduktion, Steven Spielberg.
I rollerna ser vi åter igen t.e.x. Jeff Goldbaum och Richard Attenborough men de akompanjeras med en hel del ansikten nya såsom Vince Vaughn och Peter Stormare.

Behövs en introduktion av handlingen? Tja, för säkerhets skull kommer en här.
I Jurassic Park gick det mesta snett, och dinosaurierna blev nödvända att utplånas, men som tur är(!) så finns det en orörd ö med livs levande dinosaurier för InGen att sätta tänderna i. Men det uppstår intressekonflikt inom InGen och John Hammond bestämmer sig för att skicka ett litet team utav handplockade experter för att dokumentera dinosauriernas vanor och beteenden. Bland dem den unga paleontologen Sarah Harding, Ian Malcolms flickvän, och givetvis sätter han av direkt för att rädda henne ifrån de fruktansvärda dinosaurierna.Den här upplagan utav Jurassic Park är lite mer "rakt på" - något som var högst medvetet, och faktum är att manusförfattaren hade ett brev ifrån en tittare uppklistrat på skärmen som sa att det tog för lång tid i den första filmen innan man fick se några dinosaurier. Jeff Goldbaum, mannen jag älskar att hata när det gäller film. Han är väldigt skön trots att jag inte tål honom, drar ut för att rädda sin flickvän med hjälp av två till, en fotograf/filmare och en utrustningsexpert ifrån de hemska faror som väntar. Och visst, det är delvis ganska klychigt och stereotypt, men det finns ju trots allt en viss attraktion när det gäller utdöda saker, så som dinosaurier... Att Vince Vaughn dyker upp gjorde mig totalt förvånad till en början, men han gör sin roll på ett bra sätt, och han kan faktiskt spela seriösa roller också. Släng sedan in några hårdnackade jägare, lite svenska svordomar så har du en helt okej action/thriller.

Förresten, 10 poäng till den som ser den och kan tala om för mig vart i filmen man kan se Steven Spielberg, och inget fusk nu!

Betyg:

PPP (6/10)

2007-07-07 04:36

©Mattias Hermansson

Hjärtan i Atlantis (2001)

Filmen är baserad på en bok utav Stephen King och William Goldman(Butch Cassidy och Sundance Kid, Chaplin, Alla presidentens män) har bearbetat om den till film. Regissören är Scott Hicks, en hyffsat anonym regissör med bara en handfull filmer bakom sig.
I rollerna ser vi bl.a. Sir Anthony Hopkins, Anton Yelchin, Hope Davis och David Morse.

Okej, filmen handlar om  Bobby, en vuxen människa vars barndomskamrat dör, det leder till att han börjar tänka tillbaks på sommaren då han var elva år, och den mystiske Mr. Ted Brautigan hyrde lägenheten ovanpå dem.Filmen börjar i ett lungt och stadigt tempo och vaggar sakta men säkert tittaren djupare och djupare in i dess värld, man får veta lite mer för varje minut som går och innan man vet ordet av sitter man där, mer engagerad än vad man hade förväntat sig och intensiteten ökar, men så tar det slut. Precis så, man blir halvt om halvt ledsen att det inte fortsatte längre. Det här är bra. Det är gripande. Det är medryckande. Det är filmkonst. Och det är väldigt nära ett toppbetyg, men den sista lilla udden saknas. Riktigt vad är svårt att sätta fingret på. Jag lämnar fåtöljen överraskad, att se film man aldrig hört talas om kan ibland leda till lycka, och ikväll gjorde det de.

Betyg:

PPPP (9/10)

2007-07-04 23:12

©Mattias Hermansson

Vägvälten och fiolen (1960)

En tidig film utav Andrej Tarkovskij, en herre som jag måste säga känns brutalt överskattad. Eller åtminstonde tio kilo för ambitiös.
Visst har han fått ur sig endel bra saker, men jag kan inte förstå varför han blir höjd till skyarna så som han blir i endel kretsar.

Filmen handlar om Sasha, en ung pojke som spelar fiol, han kommer ifrån ett fint hem med en mycket stolt moder. Men han brukar bli retad av de andra barnen där han bor just eftersom han spelar fiol, en dag på väg till lektionen så blir han räddad av Sergei som kör en stor ångmaskin. De blir fort vänner och vi får följa dem resten av dagen.Det här är en film som faktiskt gör sig förtjänt av nästan varje minut, något jag inte alltid kan säga att jag tycker om Tarkovskijs verk. Men så är den ju bara knappa 45 minuter också.
Filmen speglar på ett mycket bra sätt ivern hos den lille pojkens och hans förtjusning över att få så mycket uppmärksamhet utav en vuxen människa. Entusiasmen i att göra något helt annat än vad han är van vid, pojken som spelar Sasha, Igor Fomchenko, har inte spelat in någon mer film varken före eller efter, men gör det här mycket bra.

Jag blev varken positivt överraskad eller besviken, men det är bra, betyget blir:

PPP (6/10)

2007-07-03 22:03

©Mattias Hermansson


Babel (2006)

Manuset är skrivet utav Guillermo Arriaga som för några år sedan även gjorde den då omtalade "21 gram".
Och regissören heter Alejandro González Iñárritu, som även regisserat tre utav Guillermo Arriagas tidigare filmer.
I rollerna ser vi bl.a. Brad Pitt, Cate Blanchett, Rinko Kikuchi och Adriana Barraza.

Filmen bygger på fyra olika berättelser(eller tre, beroende på hur man räknar), och hur dessa är sammankopplade och en kedjereaktion startas.
Vi hamnar mitt upp i berättelsen utan att det för den sakens skull börjar hända något de första 15-20 minutrarna,
filmen lunkar på och vi presenteras för de olika personerna och situationerna. Sedan när intrigen tätnar och det väl är mening att vi ska bli berörda och intressarade så är sekvenserna alldeles för många och osammanhängande för att man egentligen skall orka bry sig. Det händer saker en här, en där. Det hela känns ganska ytligt och ogivande, men samtidigt är det inte dåligt. Man hamnar i något slags vakuum där i mellan. När filmen tillsist tar slut efter sina dryga två timmar så känns det ganska skönt att stänga av och gå där ifrån.

Detta var en film jag hade sett fram emot att se, tyvärr gör den mig ganska besviken och får betyget:

PPP (5/10)

2007-07-03 21:48

©Mattias Hermansson


Ghostbusters II (1989)

Eftersom att jag en gång i tiden började med "Ghostbusters" så tänkte jag att "Ghostbusters II" blir självfallet för återupplivningen!

Manuset är även den här gången skrivet utav Dan Aykroyd och Harold Ramis. Regissören är även han densamme, Ivan Reitman.
Det hela kretsar kring samma gäng skådisar, Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis och Sigourney Weaver, men spökligan har fått ett tillskott i form utav Ernie Hudson.

Spökligan har blivit bortglömd och nästan ingen minns vilka de är, de får ta skitjobb för att överleva... Ända tills en dag då något mystiskt händer med Danas baby. Spökligan kommer snabbt någonting på spåret och sätter ivrigt efter för att kunna bevisa att det faktiskt finns spöken och att de behövs. Spåren leder till en tavla på Vigo Von Homburg Deutschendorf, en gång en mäktig trollkarl och kung - som blev 105år gammal innan han blev mördad.Gillade man ettan finns det goda chanser att man även gillar tvåan, det är ju nästan samma film till och med, med några små detaljer som skiljer. Det som jag känner är den stora skillnaden mot ettan är väl att det är lite mer spökaction i den här filmen, något jag tyckte saknades i ettan - även om det inte är direkt massvis i den här heller, det är mycket kvicka repliker, speciellt ifrån Bill Murrays karaktär Dr. Peter Venkman, och de driver storyn sakta men säkert framåt genom sina experiment och påhitt. Kärlekshistorian som blandas in i det känns i stort sett överflödig, men det är uthärdligt. Man får sig några skratt och visst är det charmigt. Men inte mycket mer den här gången heller tyvärr.

Betyget lyder:

PPP (6/10)

2007-07-04 01:29

©Mattias HermanssonÅterupplivning?

Tja, snart 2 år senare känner jag att jag fortfarande vill skriva om film. Faktiskt, även om kanske inte kommer läsa, för vad är chansen? Liten, jag inser det..

hits